Linzer stjärnor
På tjeckisk bordet på julen kan vi inte missa linzer kakor. Nästan alla kvinnor i Tjeckien gör linzer kakor när julen närmar sig. Jag kommer ihåg när jag var liten och min mamma kämpade med degen i köket. :) Men hoppas att det inte händer till oss. Ofta bakar man kakorna den första adventsveckan och vi låter dem vila i en plastburk med en servett i för att dem ska få en bra smak. Två veckor innan fyller vi dem med sylt och igen förvarar vi dem i plastburk i kyla. De ska vara mjuka och smaka juligt. Sylt måste vara syrlig såsom hallonsylt, det passar inte med jordgubbssylt för att den är för sött. Man bakar ofta med barnen och man kan använda olika former såsom hjärta, stjärna, eller snögubbe. Vi kan också doppa dem i smält choklad. Den här recepten har jag inte gjort före men den skulle vara bra att alla ska lyckas med degen. Så lycka till med linzer stjärnor!
Till deg:
350g vetemjöl
120g florsocker
1 msk vanilj socker
250g smör
3 äggulor
Att limma ihop kakorna behöver du hallonsylt
Blanda mjöl florsocker och vaniljsocker i en bunke.
Sedan tillsätt äggulor och blanda igen.
Äggulor är blandade.
Tillsätt mjukt smör som du har hackat den när den var kalt och blanda.
Sedan använd hand och arbeta till en deg.
Degen är klar.
Packa degen i en plastpåse och låt degen vila 1 timme i kylen.
Dela degen i två halvor och lägg den ena halvan till kylskåp. Efter du är klar med första halvan ta ut degen och gör samma sak som du gjorde med första halvan.
Ta mjöl under och ovanpå degen.
Kavla ut degen 3 mm och stansa ut kakorna.
Ta ut stjärna med hjälp av palettkniv.
Lägg dem på plåten. Sedan stick ut en liten stjärna i mitten på hälften av kakorna. Baka i ugnen på 160 grader med varm luft 10 minuter.
Kakorna är bakade.
Pudra sedan stjärnor med hål.
Vänd kakorna som är utan hål.
Bred med hallonsylt och toppa sedan kaka med hål.
Vi ska ha 3 plåtar.
De är klara!