Jordnötskakor med havssalt och karamell kräm
Till deg:
300g vetemjöl
100g strösocker
100g fin malda jordnötter-osaltade
230g smör- rumstempererat
Till fyllning:
200g strösocker
140g vispgrädde
6g havssalt
200g smör- rumstempererat
Garnering:
200g mörk choklad
jordnötter
Blanda jordnötter, socker och mjöl. Jordnötterna måste vara fin malda annars det blir svårt att kavla ut degen.
Till blandningen tillsätt rumstemperat smör, som du har hakat , när det var kallt och gör en deg.
Lägg in degen i en plastpåse och ställ in den i kylen i 1 timme. Sedan ta ut den. Kavla ut degen 3 mm och stansa ut kakorna med kakform som är 4,5 cm i diameter.
Lägg kakorna på plåten med bakplåtspapper och grädda i förvärmd ugn ca 7 minuter på 175 grader.
Kakorna är klara!
Nu ska vi göra fyllning
Skär smöret i små tärningar och låt det mjukna i rumstemperatur. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull, den kommer fördela värmen jämnt och minska risken att sockret bränns, och smält det till en karamell på medelvärme. Rör försiktigt med träslev, men undvik att röra upp socker på kanterna – det klumpar sig senare. Stanna vid spisen hela tiden, gå ingenstans! Under tiden så kan du värma grädden försiktigt i micron eller på spisen så att den får en ljummen temperatur. När sockret smält till kola, häll i vispgrädden i en tunn stråle under kraftig omrörning. Tänk på att det kan bubbla och ånga ganska mycket. Så var försiktig! Sänk till låg värme tillsätt salt och låt småkoka i ungefär 2-3 minuter. Häll upp kola sås i en skål och låt svalna till en temperatur på 45 grader. Vispa sedan ner det mjuka smöret i kola såsen bit för bit. Lägg sedan smeten i en spritspåse och spritsa på kakorna. Toppa med en till kaka på kolakrämen. Lägg dem i kylen för att stelna. Doppa sedan i chokladen och toppa med halva jordnötter.
I stor kastrull finns strösocker och i den lilla kastrull finns grädde.