Ořechové laskonky-valnötsmaräng med fyllning

05.12.2024

Den här bakelsen påminner mig om min barndom. Men inte bara "Laskonka" men andra tjeckiska bakelser också. Jag samlade på mig mycket äggvitor, så jag bestämde mig för att baka den här bakelsen som många i Tjeckien också bakar på julen. Jag gillar mycket fyllning och spritsade dubbelt så mycket valnötskräm på marängen. Men det räcker bara med ett varv med fyllningen. Men då blir det mycket fyllning kvar. Men du kan göra dubbel mängd av recept på maräng. Då tycker jag att det blir lagom mycket med fyllning och maräng. Från den här recepten ska du ha 5 färdiga bakelser. Det betyder 10 stycken maränger. 

Till maräng:

2 äggvitor

110g strösocker

en nypa salt

35g malda valnötter

Fyllning:

150ml mjölk

20g strösocker

1 ägg

1 äggula

10g majsmjöl

10g vetemjöl

95g smör

Valnötssmet:

90g valnötter

63g strösocker

1/2 tsk olja




Ta plåt med bakplåtspapper och rita en cirkel med hjälp av en form som är 7 cm i diameter. Sedan vänd på bakplåtspapperet. 

Sätt en glasskål över en kastrull med sjudande vatten. Vispa socker, äggvitor och salt i glasskålen och vispa tills socker smält. känn med fingrarna att det inte finns några kristaller kvar.

Ta bort glasskålen från vattenbadet och fortsätt vispa med elvisp tills den svalnat, ca 5 min tills marängen är kall, fast och glansig.

                                     Vänd försiktigt ner malda valnötter i marängsmeten. 

Lägg marängsmeten i en spritspåse som är utan tyll. Gör ett håll som är ca 1 cm i diameter.

 Sedan spritsa med fylld spritspåse så att det blir en cirkel. Grädda i ugnen ca 60 till 70 minuter på 100 grader (varmluft) tills marängerna släpper pappret. 

                                                                Marängerna är klara!

                                                               Nu ska vi göra fyllning.

                                  Häll upp mjölken i en kastrull och värm upp den.

                      I en djup tallrik har du ägg, äggula, socker, majsmjöl och mjöl

                                                                Blanda till äggblandning

                   Och häll den varma mjölken, under vispning, över äggblandningen.

                                                         All mjölk är i tallriken.

                         Häll tillbaka i kastrullen. Sjud under vispning tills krämen tjocknar.

  Lägg sedan äggkräm på tallriken och täck över med plastfolie. Låt kallna i rumstemperatur.

                                                          Nu ska vi göra valnötssmet.

                                    Rosta nötterna mitt i ugnen, på 180 grader 8 minuter. Sedan ta dem ut. 

                                                    Smält socker i panna på låg värme. 

                                                                     Socker är smält. 

                                    Tillsätt valnötter som du har rostad i ugnen och rör om.

           Lägg valnötter från panna tillbaka till plåt med bakplåtspapper och låt den kallna.

Lägg sedan nötterna i en matberedare. Mixa nötterna en stund sedan tillsätt olja och mixa igen till en krämig smet.

                                                      Lägg valnötssmet i en liten skål.

                                             I en glasskål vispa smöret tills den blir fluffig.

                                                                Smöret är vispat

Här har vi äggkräm, valnötssmet och vispat smör. Alla måsta ha samma temperatur. Äggkrämen och valnötssmeten ska vispas ner i smöret. Vi börjar med valnötssmeten.

                          Vispa ner valnötssmeten i smöret med en stor sked i taget. 

                                                        Valnötssmet är vispat i smöret

                         Vispa ner äggkräm i blandningen med en stor sked, en i taget.

                                                                Fyllningen är klar!

                                                       Fyll spritspåsen med fyllningen.

                                            Vänd maräng och spritsa med spritspåse.

             Lägg en annan maräng på toppen och ställ dem i kylskåp så att fyllningen stelnar.                                            

                                                                      De är klara!