Plněné kokosky-kokosmaräng fylld med chokladkräm och hallonsylt

07.12.2024

Deg till botten: ca 37 stycken

40g florsocker

80g smör

1 eller 2 äggulor (jag har i 1)

120g vetemjöl

rivet citronskal

Kokosmaräng:

80g äggvita 

100g strösocker

1msk aprikos sylt

50g riven kokos

Chokladkräm:

50g mörk choklad

50g vispgrädde

50g smör

+ hallonsylt

Garnering:

200g mörk choklad 74%

30ml solrosolja


                                                 Blanda mjöl, florsocker och rivet citronskal.

                                        Sedan tillsätt mjukt rumstempererat smör, äggula och blanda.

                   Nu är ingredienserna blandade. Använd händerna och forma degen till en klump.

Efter några minuter är degen klar. Lägg den i en påse och ställ in den i kylskåp i ca 1 timme.

                        Ta ut degen från kylskåp. Ta mjöl under och ovanpå degen.

Kavla ut degen 3 mm och stansa ut kakorna med kakform som är 4,5 cm i diameter.

           Lägg kakorna på plåten och grädda i förvärmd ugn ca 8 minuter på 180 grader

                                                                   Kakorna är klara.

                                                         Nu ska vi göra kokosmaräng.

Lägg bakplåtspapper på en plåt. Rita av kakformens omkrets som är 4,5 cm i diameter. Vänd sedan på bakplåtspappret.

Häll äggvitor och socker i en glasskål. Sätt den över en kastrull med sjudande vatten. Blanda socker och äggvitor i glasskål och rör tills sockret smält och blandningen når 60 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen. När den börjar bli fluffig tillsätt aprikos sylt. sedan fortsätt att vispa tills den svalnat, ca 5 min tills marängen är kall och fast.

                                                      Vänd ner kokos, lite i taget med en slickepott.

                                                                  Kokos är blandad.

                                                 Jag använde en tyll, ca 0,5 cm i diameter för spritspåsen.

 Spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda på 150 grader ca 40 minuter. 

                                                                         De är klara.

                                                         Nu ska vi göra chokladkräm

Hacka chokladen i små bitar. Värm grädden en liten stund i kastrull och häll sedan över chokladen som är i en liten skål. Låt stå en stund och sedan rör tills chokladen smält.

                                                                      Låt den kallna.

                                                     Vispa mjukt rumstempererat smör.

                                                          Tillsätt chokladen, en sked i taget.

                                                               Chokladkrämen är klar.

                                                    Lägg chokladkrämen i spritspåsen

                                                            Tyll ca 0,5 cm i diameter.

                                                     Spritsa chokladkräm på kakorna.

                                                               Lägg i mitten hallonsylt.

                                                        Toppa kakorna med marängen.

Låt dem kallna i kylskåp ca 30 minuter. Sedan ta ut kakorna och doppa i smällt choklad. 

                                                        Choklad + olja i ett vattenbad.

                                   Låt chokladen kallna lite innan du doppar kakorna i.

                            Lägg kakorna på aluminiumfolie. Låt chokladen på kakorna kallna.

                                                                  Kakorna är klara!