Valnötstårta med apelsinkräm

12.12.2024

Den här tårtan som jag har bakat, älskade min dotter. Men om jag ska vara ärlig, trodde jag att den skulle smaka bättre. Men vi är olika och har olika smak. Om du tycker om apelsinkräm och valnötter, ska du gilla den också. :) I fall du inte gillar apelsinkrämen, så har du ett bra recept på valnötstårtbotten som du kan fylla på med din egen kräm. 

Tårtbotten:

150g malda valnötter

5st ägg

5 msk kokat varmt vatten 

140g strösocker

1 msk vaniljsocker

en nypa salt

Apelsinkräm:

500ml nypressad apelsinjuice

10-12 msk strösocker- beror på hur sur eller söta apelsinerna är

87g majsmjöl

250g smör

Garnering:

60g mörk choklad

50g smör

1,5 msk mjölk

1 msk florsocker

Dekoration:

75g malda valnötter

ca 16 halva valnötter

                 Pensla formen med olja och klä på bakplåtspapper. Formen är 23 cm i diameter.

                                                          Börja vispa ägg och socker.

                                      När ägget och sockret är lite vispat, tillsätt hett vatten.

                                 Fortsätt vispa tills riktigt vitt och pösigt skum. Det tar ca 10 minuter.

                                         Sikta ner mjöl i smeten och vänd ner med slickepotten.

                                                                   Mjölet är blandat.

                                         Tillsätt malda valnötter och vänd ner dem i smeten.

                                                             Valnötter är vända ner i smeten.

     Skeda ner smeten i formen och släta till ytan. Grädda i förvärmd ugn, 180 grader i 30 minuter

                                                                  Låt kallna i formen.

Släpp löstagbar kant och dela kakan så att det blir 3 delar. Sedan ta den översta delen och lägg på serverings fat. Delen ska vara vänd uppåt.

                                                         Nu ska vi göra apelsinkräm.

             Häll apelsinjuice och socker i en kastrull och blanda sedan. Tillsätt majsmjöl och blanda igen.

När sockret och majsmjölet är blandat, sätt på plattan och koka upp under omrörning och rör tills krämen tjocknar. Häll upp i en tallrik och plasta direkt mot krämen. (se bild nedan) Låt kallna.

                          Vispa rumstempererat smör tills den blir lätt och fluffigt.

Tillsätt sedan rumstempererad apelsinpudding till  det vispade smöret, en sked i taget. Både smöret och apelsinpuddingen ska ha samma temperatur.

                                                            Apelsinkräm är färdig.

Spara lite av krämen för kanterna innan du börjar. Bre apelsinkrämen jämt mellan lagren. Bre ut bara ett tunt lager på toppen av tårtan.

                                                               Toppen av tårtan.

                                                            Bre ut bara en tunn lager. 

                                                            Bre fyllning runt tårtan.

                                                      Strö malda valnötter runt tårtan.

                                               Smält chokladen och smöret i vattenbad.

          Tillsätt mjölk, socker och blanda. Ta ut skålen från vattenbadet och bre på toppen av tårtan.

                                                        Dekorera med valnötshalvorna.

                                                                       Tårtan är klar!